De etniske etiketter

Havde helt glemt at vise jer denne fantastiske artikel. Den er super spændende, vigtig og meget relevant. Endelig er der nogen, som skriver om de etiketter, danskere med en anden etnisk baggrund får stemplet på panden. Mennesket er for komplekst til at kunne beskrives med enkelte etiketter. Sproget har ikke udviklet sig i takt med mennesket. Denne problemstilling er blevet overset på trods af dens vigtighed.

Reklamer

Tags: , ,

3 kommentarer to “De etniske etiketter”

 1. AagePK Says:

  Jeg forstår ikke, hvorfor man gider blive ved med at bruge tid og energi på dette, og det gælder dem, der leverer etiketterne, men så sandelig også dem, der gemmer på dem. De er det jo ikke værd, hverken etiketterne eller producenterne: ignorer dem, og de dør af mangel på opmærksomhed. Ellers ender man jo som “the poor immigrant2, som Bob Dylan sang om allerede i ’67; jeg foretrækker Lionell Hamptons udgave, men kan ikke finde den.
  Men prøv at google på “I pity the poor Immigrant”, så finder du både tekst og en video med Bob Dylan og Joan Baez, endda i duett.

 2. Niels K Says:

  Jeg synes nu denne kommentator er meget bedre end ham som skrev artiklen:

  Der er et ord som efterhånden er blevet så gammeldags at man sjældent hører det længere: Ydmyghed. Ydmyghed er blevet forvekslet med ydmygelse og er blevet et symbol på undertrykkelse og uretfærdighed.

  Erhver nytilkommen til en gruppe, det være sig til et fodboldhold eller en skoleklasse udviser social kompetence ved at vise en form for ydmyghed ved at være tilbageholden mens de andre vænner sig til dem. Det er i de fleste tilfælde en ganske naturlig process, og de fleste accepterer at sådan er det, og at det ikke skal opfattes som en personlig ydmygelse.

  På samme måde bør immigranter udvise en form for ydmyghed, måske endda taknemmelighed, over at være blevet optaget i gruppen og vente på de tydelige signaler der siger, OK du er nu en af os.

  Og sådan foregår det rent faktisk de fleste steder i verden. At være immigrant eller barn af immigranter har aldrig været livets letteste lod. Det tager tid, viljekraft og sommetider krav om at gå på kompromis med sin kulturelle baggrund at blive integreret.

  Der har dog været en vis tendens til at specifikke grupper at tilflyttere har udvist en særlig mangel på disse sociale kompetencer, der er standard i vort samfund. De har ikke ventet på at blive accepteret af gruppen, men har fra første færd været ganske insisterende på at gruppen skulle tilpasse sig de nytilkomnes behov. Sommetider endda samtidig med at gruppens værdier er blevet nedgjort, og det sommetider på det skammeligste.

  Det har bestemt ikke hjulpet deres sag, og desværre har mange måtte lide konsekvensen af nogles mangel på ydmyghed.

  ———-

  Jeg kender en som arbejder på en stor skole i Gellerup.
  Dér lægger utrolig mange muslimer vægt på at de bestemt IKKE vil være danskere.

  En tidligere lærer i faget kristendomskundskab har en hjemmeside hvor hun advarer om at man giver muslimske børn danske navne, fx mit navn omsat til Nikolej, – for det kunne få børnene til at komme til at holde af danskere og DEN går jo ikke.

  Muslimer ER ofte anderledes end andre indvandrere, den muslimske identitet stiller sig i vejen for at blive “en af os” – det er først muslim, så muslim, så tyrker, så dansker, eller noget i den stil.

 3. AagePK Says:

  Først en rettelse: jeg mente Richie Havens, ikke Lionell Hampton; aner ikke, hvordan han kom ind her.
  Dernæst:
  Hos bohemianrhapsody ligger der under indlægget fra den 21.sep: Søren Krarup og Morten Uhrskov Jensen…… en herlig video fra 1996 med standupperen Chris Rock om Black People vs Niggas. CR er selv sort, så han kan tillade sig at være skarp. På samme måde kan jeg, der jo også er indvandret, omend fra Sydslesvig (og det har jeg måtte høre for MANGE gange !) og været 2. generations i Tyskland (også det er blevet brugt imod mig på begge sider af grænsen), tillade mig at sammenligne indvandrere og “indvanderere”, flygtninge og “flygtninge”, hvide og “hvide”, danskere og “danskere”.
  Så gak hen og se denne video hos Janssen, og skift så etiketterne efter forgodtbefindende.
  A propos danske: det danskeste af det danske er for mig foromtalen af Jydske Lov; de fleste kender første linje:”Med lov skal lov bygges.” Man burde læse lidt længere ind i teksten og kræve alle folketingskandidaters underskrift på følgende:
  “Derfor skal loven gøres ret efter alle mands gavn………….det er Kongens embede og høvdingers, som i landet bo, at dømme dom og gøre ret og frelse dem, som med vold tynges, som er enker og faderløse børn, pilgrimme og udlendiske mænd og fattige mænd, dem går tiest vold over.”
  Alt andet er udansk, ikk’?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: