Lukningen af en kurdisk organisation kan ske på baggrund af et bogstav

Siden september 2003 har kurdere officielt fået lov til at have kurdiske navne i Tyrkiet, men de kan ikke benytte bogstaverne ”x”, ”q” og ”w” som tit indgår i kurdiske navne, da disse tre bogstaver stadig er ulovlige.
Det kurdiske alfabet i den latinske udgave indeholder tre bogstaver, ”x”, ”w” og ”q”, som ikke indgår i det tyrkiske alfabet. Derfor er disse tre bogstaver ulovlige at bruge i Tyrkiet, fordi den tyrkiske stat føler sig truet af kurdernes eksistens og gerne vil modarbejde dem. Dog benytter den tyrkiske styret kurdiske kanal TRT 6 disse bogstaver uden at stå for en retssag, og den tyrkiske kanal ”Show TV” bliver heller ikke generet af de tyrkiske myndigheder. Alligevel kan den almindelige kurder og kurdiske organisationer ikke benytter sig af disse tre bogstaver, hvilket er årsagen til, en kurdisk organisation i byen Cizîr (Cizre) i Kurdistan bliver truet med at blive lukket ned, hvis de ikke fjerner X’et i deres organisations navn. Siyar Ozalp fra organisationen siger, at de ikke har i sinde at ændre navnet og vil starte en juridisk kamp for at beholder deres ”x” i organisationens navn.

Reklamer

6 kommentarer to “Lukningen af en kurdisk organisation kan ske på baggrund af et bogstav”

 1. Jørgen Laursen Says:

  De er gale, de tyrkere. Men i det mindste kan vi da glæde os over, at de ikke fik deres vilje med ROJ TV.

  Bortset fra det: go’ ferie og godt nytår til dig og din familie.

  KH/Jørgen

 2. NBPP Says:

  Ja, det’ rigtigt Jørgen.. Desværre.
  Og tak og i lige måde, nu har I endelig fået en hvid jul ;D Hehe. Håber du har det godt.
  Vh Yeliz

 3. AagePK Says:

  Med den hastighed, Tyrkiet bevæger sig mod demokrati og ligeret, har vi dem jo nok i EU om ca 150 år.
  Hvid jul? Herligt for os asatroende, når nu Røde Kors ikke vil fejre jul mere, og EU har strøget festen fra kalenderen (men ikke Eid og Hannukah). Det får mig til at tænke, at vi måske kommer i Tyrkiet, før Tyrkiet kommer i EU???????
  Et godt midvinterblot til alle!
  😉

 4. NBPP Says:

  Hvorfor har eu fjernet julefesten fra deres kalender? ? Men ja, Tyrkiet bevæger sig utrolig langsomt, desværre..

 5. AagePK Says:

  Jeg mener, det var i Berlingskes netavis, jeg læste om det her lige før jul; fra EUs side beklagede man, det var en fejl. Men samtidigt er man især i EU, men også andre steder som f.eks engelsk Røde Kors (!) holdt op med at sende julekort, nu er det Season’s Greetings.
  Man kunne vel sige Hayrli Bayram, eller sådan noget, ikk’?

 6. NBPP Says:

  Nårh okay så det var en fejl. Men flere og flere begynder da at holde jul. Mange muslimer har taget traditionen til sig. Og i Tyrkiet holder man faktisk også en slags jul, men det er i anledning af nytåret, som jo er kristen ( snart har kristendommen jo eksisteret i 2011 år). De gør meget ud af det i tyrkiet, pynter meget op og der er juletræ osv. Men tror ikke det fylder så meget i den almindelige borger i tyrkiet. Gad vide om søndag stadig er en hellig dag i Tyrkiet. ?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: